5 appar för dig som vill förbättra din ekonomi

Privatekonomi

Att göra upp en budget är lätt, men att hålla sig till den kan vara desto svårare. Vi kan nog alla vara överens om att det aldrig är fel att ha lite extra pengar på fickan – oavsett om vi vill spara ihop till större projekt som att köpa bil och åka på semester, eller bara vill ha lite slantar över till underhållning online som streamingtjänster, casino på nätet eller ett par restaurangbesök i månaden.

I denna artikel får du tips på fem smarta appar som inte bara gör budgeteringen, utan även att hålla sig till budgeten, lekande lätt!

 

  1. Tink

Detta är appen för dig som, handen på hjärtat, inte har något större intresse för bankfrågor men som ändå vill kunna spara pengar så smart och enkelt som möjligt. Företaget som erbjuder appen grundades redan för 10 år sedan och har funnits i appformat på marknaden sedan 2013. Genom att koppla Tink till ditt bankkonto kommer den automatiskt att kategorisera dina utgifter beroende på vad du lägger dina pengar på: restauranger, transport, underhållning … you name it! Enkelt uttryckt översätter appen transaktionsdata från din bank, sorterar den och ger den utförliga etiketter. Det fina med det hela är att den dels ger dig en översikt över vart dina pengar går, dels ger dig möjligheten att följa hur dina utgifts- och inkomstkurvor förändras över tiden.

 

  1. Mina Utgifter

Detta är en annan app som hjälper dig hålla koll på ditt in- och utflöde av pengar. Mina Utgifter passar dig som inte vill ha några onödiga krusiduller: här har utvecklarna gått rakt på sak. En av nackdelarna är att appen kostar 20 kronor att ladda ner, men det gör i och för sig att du slipper irritera dig på störande annonser varje gång du använder tjänsten. Kort förklarat är Mina Utgifter en kassabok i digital form som precis som Tink hjälper dig kategorisera alla dina utgifter. Skillnaden är att du manuellt måste skriva in vad det är du spenderar dina pengar på, vilket i och för sig kan låta besvärligt, men som faktiskt hjälper dig få stenkoll på vart lönen faktiskt går. Du får en klar överblick på hur mycket du spenderar per vecka, månad eller år och dina utgifter presenteras i ett utförligt stapeldiagram.

 

  1. Best Budget

Detta är ännu en gratisapp, som precis som namnet skvallrar om, hjälper dig skapa den ultimata budgeten. Precis som för föregående app är du här fri att namnge dina egna kategorier – resor, transport och hyra, eller kanske mindre utgifter som shopping, fika och kaffe. Ett av de stora plusen med denna app är att du kan sätta ett maxtak per kategori som anger hur mycket du ”får lov” att lägga på en sorts utgift under ett visst tidsspann. Förutom att ge dig en utförlig översikt över dina utgifter kan den med andra ord även (förhoppningsvis) hjälpa dig att hålla dig inom din angivna budget.

 

  1. Mint

Denna smarta budgeteringsapp ger dig en snabb och utförlig översikt över vart dina pengar tar vägen. I takt med att du spenderar kommer du kunna se vilka dina största utgiftsposter är och vart dina slantar hamnar per vecka, månad och år. Det som är extra bra med just Mint är att du får förslag på vilka utgiftsposter du potentiellt kan spendera mindre pengar på och hur mycket du i stället kan avsätta för sparande. Ett annat stort plus är att appen påminner dig om när det är dags att betala räkningarna. Japp, du hörde rätt! Med hjälp av påminnelser inne i appen har du inte längre någon anledning till att glömma bort räkningarnas förfallodag. Mint kan även skicka varningar till dig när du är på väg att överskrida ditt budgettak för dina olika spenderingskategorier.

  1. Zlantar

Detta är en svenskutvecklad app som kan göra ditt finansiella liv så mycket enklare. Zlantar tolkar dina banktransaktioner, samlar in data från dina anslutna kort och konton och lägger dina utgifter i olika, tydligt märkta kategoripooler. Detta gör det visuellt enkelt för dig att se hur mycket du spenderar inom ett visst tidsintervall och på vad du lägger dina pengar. Med hjälp av denna enkla översikt blir det lekande lätt att dra ner på onödiga kostnader och direkt se var det kan finnas pengar att spara. Du kan även få en vecko- eller månadsrapport på dina utgifter och byta eller säga upp olika avtal du ingått direkt i appen.

Genom olika budgeteringsappar kan du med andra ord få bättre koll på din ekonomi och klarhet i vilka dina största spenderingsfällor är. Alla appar i denna artikel erbjuder visuella översikter av din ekonomi per kategori, vilket även gör det enkelt för dig att se var det finns pengar att spara. Med en budgetapp kan du sakta men säkert förbättra din ekonomi – utmaningen är bara att välja den app som passar dig bäst!

 

 

 

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla