Får man semesterdagar när man är föräldraledig

Får man semesterdagar när man är föräldraledig?

Om du undrar över om man får semesterdagar när man är föräldraledig, så är svaret absolut. Ja, du kan fortfarande samla semesterdagar även när du är föräldraledig, men det finns några detaljer att vara medveten om. Låt oss ta en titt på de viktigaste aspekterna.

Så fungerar det med semesterdagar och föräldraledighet

När man är föräldraledig har man rätt att fortfarande samla semesterdagar, men det är betydligt mer komplicerat än man kanske först tror. Semesterlagen säger att du har rätt att ta ut din betalda semester trots att du är föräldraledig, men bara under vissa förutsättningar.

Antal föräldradagar per arbetsår Omvandlingsfaktor Antal semesterdagar
1–50 20% 5
51–100 40% 10
101–150 60% 15
151+ (Hela året) 80% 20

Den här tabellen visar en exempeluppskattning över hur många semesterdagar man får beroende på hur många föräldradagar man har varit föräldraledig under sitt arbetsår.

Planering av föräldraledighet och semester

För att maximera dina möjligheter till att få behålla dina semesterdagar när du är föräldraledig kan det vara en bra idé att planera din föräldraledighet och semester tillsammans. Tänk på att vara flexibel och prata med din arbetsgivare i god tid innan uttaget för att säkerställa att allt löper smidigt.

Nedan är en lista över vad du bör ha i åtanke när du planerar:

  • Kolla in dina rättigheter och vad som gäller på din arbetsplats.
  • Informera arbetsgivaren om din föräldraledighet och semesterplaner i god tid.
  • Försök att spara några semesterdagar för att använda om det behövs senare under året.

Sammantaget är det viktigt att vara medveten om att du visserligen får semesterdagar när du är föräldraledig, men det krävs en del planering och kommunikation med arbetsgivaren för att maximera dina möjligheter att spendera dessa dagar på bästa sätt.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla