Hur långa stavar ska man ha

Hur långa stavar ska man ha?

När det kommer till längdskidåkning är det mycket viktigt att välja rätt längd på stavarna. Att ha för korta eller för långa stavar kan leda till sämre teknik, lägre hastighet och ökad risk för skador. Men hur långa stavar ska man ha? Häng med så ska vi förklara det för dig!

Välja rätt längd på stavarna

För att hitta rätt längd på stavarna kan man använda sig av en generell regel – dina stavar bör vara 20-30 centimeter under din kroppslängd. Detta kan variera beroende på vilken skidteknik du använder, men är en bra grundregel att börja med.

Skidteknik Stavlängd Formel
Klassisk 20-30 cm under kroppslängd Kroppslängd x 0.83
Skate 10-20 cm under kroppslängd Kroppslängd x 0.9
Backcountry/off-pist 5-15 cm under kroppslängd Kroppslängd x 0.95
Barn Avståndet från marken till axeln

Varför är stavlängden viktig?

Stavlängden spelar en stor roll för att din skidteknik ska bli så bra som möjligt. Med rätt längd på stavarna får du bättre skjuts och kan uppnå större fart. Dessutom minskar risken för skador eftersom belastningen på kroppen blir mindre när du har stavar som passar din längd.

Undantag från regeln

Som med allt annat finns det undantag från regeln. Om du är en erfaren skidåkare och känner att den generella formeln inte stämmer för dig, kan det vara bra att testa några olika stavlängder för att hitta den som passar dig bäst. Det kan också vara bra att använda olika stavlängder för olika tekniker.

Några tips för att välja rätt stavar
  • Se till att staven når upp till axeln när du står upp.
  • Testa olika stavlängder för att hitta den som passar dig bäst.
  • Kontrollera att staven är lätt och bekväm i handen.
  • Glöm inte att använda handledsremmen för att få bättre skjuts och kontroll över staven.

Oavsett din skidnivå, att ha rätt utrustning är en viktig del i att njuta av skidåkningen. I synnerhet, korrekt stavlängd kommer att göra en stor skillnad i din prestanda. Så varför inte prova några olika längder och hitta de som passar dig bäst? Lycka till!

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla