Ölkalender: Så väljer du rätt!

Ölkalender

För de flesta som vill sätta lite guldkant på den mörka och ofta alltför långa tiden före jul är en ölkalender den perfekta lösningen. Det är med andra ord en adventskalender för människor som vill dra nytta av de gåvor som kommer i deras väg under året.

I huvudsak är det en mer sofistikerad version av den traditionella chokladadventskalendern. För vi tror inte att det kan bli mycket bättre

Faktum är att alternativa adventskalendrar har blivit alltmer populära under de senaste åren, och öl är inget undantag. För att nämna några finns det kalendrar som ägnas åt allt från kaffe och te till lakrits och smink till hudvård och sensuella föremål. Självklart kommer det att finnas ett evenemang med öltema!

En ölkalender är precis vad det låter som.

Det finns 25 olika sorters öl i en ölkalender, som namnet antyder. Alla ölsorter är unika och kommer från både stora och små bryggerier runt om i världen. Det betyder att du får en ny smak varje dag eftersom de inte finns tillgängliga någon annanstans i världen. Det är spännande eftersom det aldrig är två dagar som är lika.

Traditionella veteölar, liksom mer moderna IPA:er och belgiska trappistölar är alla alternativ. Fjorton nationer har bidragit med öl, däribland Frankrike, USA, Estland, Nya Zeeland, Spanien och Sverige. Dessutom har varje bryggeri ombetts att välja en unik ölsort som återspeglar deras varumärkesidentitet. Lokala ingredienser, nya bryggprocesser eller andra innovativa koncept kan alla användas för att skapa ett unikt öl.

Bryggeriernas webbplatser kan också nås via en länk i ölkalendern. Du kan få en glimt av hur det ser ut, höra om bryggeriets historia och bryggarnas berättelser, upptäcka roliga historier och lära dig mer om ölets smaker.

Tips för att köpa en ölkalender

Tips för att köpa en ölkalender

Att köpa en ölkalender kan kräva lite förutseende, eftersom de är mycket efterfrågade och tenderar att säljas ut snabbt. Om du ska presentera kalendern som en gåva är det också bra att vara snabbt på hugget. Om du vill kunna äga den och känna dig förväntansfull inför dagen då den öppnar gäller samma regler.

Ett annat förslag är att konstruera en egen ölkalender om du inte hinner köpa en innan det är för sent. Om du har tillgång till en spritbutik eller annan handlare och ett kreativt sinne är det inte alls svårt att skapa en egen öladventskalender. Alla de öl som du har samlat kan kräva att du använder en behållare. Tomma ölflaskor eller burkar eller en behållare avsedd för förvaring av dem är båda acceptabla alternativ. Alternativt kan du slå in ölen eller täcka dem på något annat sätt och lägga dem i en behållare som en låda eller en påse.

Om du planerar att hålla din egen ölkalender rekommenderar vi att du anlitar en professionell person för att slå in dem. På så sätt behöver du inte oroa dig för vilken öl du ska dricka en viss dag, vilket kan leda till bristande entusiasm.

Tips på några öl som skulle vara bra för en ölkalender

  • Välj julöl för en extra julstämning om du är intresserad av att bygga din egen öl-äventyrskalender. Några av de mest kända exemplen är t.ex:
  • Carnegie Porter har en stark kaffesmak och -doft med ett vackert skum.
  • Sightuna Midvinterblot är en imperial porter med en rik, mjuk smak som innehåller rostade smaker från kakao, lakritsstänger, kaffe och mörk malt.
  • Särskilt god till kryddiga måltider är Samuel Adams Winter Lager, en amerikansk bryggning.
  • Tjeckiskt öl med koriander och fruktiga aromer. Bernard Bohemina Winter Ale.

Om du inte vill fastna i julstämningen innan den ens är här finns det gott om alternativa ölalternativ att tänka på.

ölalternativ

Du kan till exempel samla ihop 24 eller 25 olika sorters öl som du vet att du kommer att gilla och dricka dem till middagen en decemberkväll. Det går att bygga en fin kalender av 33 cl läskburkar, som är släta och snygga.

Här är några exempel:

  • Ey’Bro är känd för sin maltiga smak med inslag av lätt knäckebröd, citron, örter och halm och är en mycket konsumerad och omtyckt lageröl.
  • Norrlands Guld är en av Sveriges mest kända ölsorter och har smaker av citrus, örter och knäckebröd.
  • Carlsberg är en maltig ljus lageröl med inslag av citrusskal, knäckebröd och honung i smakprofilen.
  • Som ett resultat av sin brödsmak kännetecknas Tuborg också av en mild sirapsartad smak med inslag av örter och citrus.

Slutligen vill vi betona vikten av att söka upp och köpa lokalt bryggda öl när det är möjligt. Du kan beställa nya och spännande ölsorter via Systembolagets hemsida eller i andra butiker.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla
Bild på pico de gallo
Läs mer

Pico de gallo

Alla som älskar mat, framförallt mexikansk mat, har nog hört talas om Pico de gallo. Det är nämligen en…