Pico de gallo

Bild på pico de gallo

Alla som älskar mat, framförallt mexikansk mat, har nog hört talas om Pico de gallo. Det är nämligen en mexikansk salsa som bland annat består av lök, tomat, koriander och chilifrukt. Den här salsan är Mexikos nationalsås och är väldigt vanlig att äta till både grillat och som fisktacos tillbehör. Ingredienserna ger dig dessutom den mexikanska flaggans färger – grön, röd och vit.

Salsans namn Pico de gallo betyder tuppens näpp.

Olika varianter av Pico de gallo

Olika varianter av Pico de gallo

Den mexikanska salsan finns i flera varianter, men det vanligaste Pico de gallo recept består av gul lök, tomater, färsk koriander, röd chili peppar, lime och lite salt. Söker du på Pico de gallo recipe kommer det dock dyka upp fler varianter på salsan. Vanliga skillnader att hitta är vilken sorts chili eller lök som används. Men det finns även andra större skillnader.

  • För att få en mer såsig variant går det att använda krossade tomater.
  • Chilin som du använder kan du välja efter smak. Gillar du inte röd chili kan du använda jalapeño eller om du vill ha en starkare salsa – habanero.
  • Förutom de “vanliga” ingredienserna är det inte ovanligt att använda majsolja i sin salsa. Men det går lika bra med andra oljor.
  • Ett tips är att använda mango i sin Picco de gallo, den balanserar den starka chilin väldigt bra.

Med de olika varianterna på Pica de gallo kan du anpassa salsan efter vad du tycker bäst om, eller beroende på vilken maträtt du ska äta. Vill du använda den som fisktacos sås kan det fungera bäst med en viss variant, och vill du göra omelett Pico de gallo kan en annan variant vara bättre.

Lätt att tillaga

Oavsett vilken variant av Pico de gallo du väljer kommer de vara väldigt enkla att tillaga. Allt du behöver göra är att hacka alla ingredienser och blanda det i en skål. Resultatet blir bäst ifall du låter din Pico de gallo stå och dra sig i kylskåpen en stund. Men det går lika bra att äta den på direkten.

Skillnad mellan Pico de gallo och salsa

Skillnad mellan Pico de gallo och salsa

Ingredienserna i butikköpt salsa och Pico de gallo är väldigt lika. Det kan göra det svårt att förstå vad skillnaden är, och det finns faktiskt skillnader. Trots att Pico de gallo är en typ av salsa är det inte samma sak som de salsor som finns att köpa i matbutiker.

Ett recept Pico de gallo kan självklart variera, men ingredienserna är alltid lök, tomater, koriander, chili, limejuice, salt och möjligtvis olja. Skillnaden är vilken typ av lök och chili som du använder. För en salsa kan ingredienserna vara väldigt olika och de innehåller även mer vätska. En annan uppenbar skillnad är att pico di gallo är alltid tillverkad med färska ingredienser.

Andra salsor använder sig istället av en rad olika ingredienser, ofta fler än de som ingår i ett Pico de gallo recept och det är inte ovanligt att salsorna är tillagade, alltså att alla ingredienser kokas ihop.

Utsökt tillbehör till många maträtter

Utsökt tillbehör till många maträtter

Picó de gallo är någonting som passar till en rad olika maträtter. Eftersom det är en mexikansk salsa anser många att den passar bäst till mexikanska, eller Sydamerikanska maträtter. Salsan passar bland annat utmärkt som fish tacos sås, men den passar även bra till andra tacorätter och inte endast som tillbehör fish tacos.

Förutom olika tex mex-rätter är det väldigt gott att äta den här salsan till grillat. Ifall du kryddar köttet, eller vad du än väljer att grilla, med starkare kryddor kan du undvika starkare chilis i salsan. Det blir nämligen väldigt mycket starkt då, använd istället en svagare chili eller hoppa över den helt.

Andra maträtter som salsan passar utmärkt till är vegetariska rätter, ett alternativ är gallo pinto vilket är en rätt som består av ris och bönor. Det finns dock olika gallo pinto recept, maträtten kan variera en aning beroende på vilket land du tittar på. Nicaragua och Costa Rica är två länder där denna maträtt är väldigt populär. Salsan passar dock bra till båda varianterna.

Sammanfattning

Pico de gallo är en mexikansk salsa som ofta blir erbjuden som tillbehör till tacos, grillat och liknande maträtter. Det finns olika varianter av den beroende på vilken del av Mexiko du tittar på. Salsan är nämligen landets nationalsås, men det finns vissa skillnader på salsan. Grundreceptet består av lök, tomater, chili, lime, koriander och lite salt. För att tillaga salsan behöver du endast hacka upp alla ingredienser och blanda ihop de. Svårare än så är det inte.

Ett sista tips vi vill ge dig är att du är försiktig när du använder dig av chili. Börja med att tänka efter hur starkt du vill ha det och välj en chilifrukt efter det. Skulle det bli för starkt kan du alltid hacka ner lite mango eller annan frukt som är lite sötare.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla