Vad kostar det att dra ut en visdomstand

Vad kostar det att dra ut en visdomstand?

Att dra ut en visdomstand är något som många personer behöver göra någon gång i livet. Men vad kostar det egentligen? Vi kommer att reda ut frågan genom att förklara olika aspekter, såväl tidsplan som ekonomi.

Åtgärd Prisklass Tidsåtgång
Konsultation 300-800 kr 30-60 min
Röntgen 200-800 kr 10-30 min
Enkel visdomstandsextraktion 1000-3000 kr 30-60 min
Komplex visdomstandsextraktion 2500-6000 kr 60-120 min

Faktorer som påverkar priset

Priset för att dra ut en visdomstand varierar beroende på flera faktorer:

  • Tandläkarpraktikens priser: Priset kan skilja sig mellan olika praktiker och var i landet du befinner dig. Tandvårdspriser är inte reglerade, så det är viktigt att jämföra olika praktiker för att hitta det bästa alternativet för dig.
  • Behov av röntgen: Innan en visdomstand kan dras ut kan det vara nödvändigt att genomföra en röntgenundersökning för att bedöma tandens position och eventuella komplikationer.
  • Komplikationer: Om visdomstanden har växt snett, sitter fast i käkbenet eller ligger nära en nerv kan kostnaden för att dra ut tanden öka.
  • Bedövning: Beroende på hur smärtkänslig du är kan olika typer av bedövning krävas. Lokalbedövning ingår oftast i priset, men om du önskar narkos eller sedering kan det tillkomma extra kostnader.

Ekonomiskt stöd vid tandläkarbesök

För att göra tandvården mer ekonomiskt överkomlig kan du få olika typer av stöd genom följande:

  • Tandvårdsbidrag: Om du är mellan 23 och 29 år får du 600 kr per år i tandvårdsbidrag, och mellan 30 och 64 år får du 300 kr per år.
  • Högkostnadsskydd: Om dina tandvårdskostnader överstiger 3000 kr inom en tolvmånadersperiod kan du få ett högkostnadsskydd som täcker en del av kostnaden.

Sammanfattningsvis varierar kostnaden för att dra ut en visdomstand beroende på en rad faktorer. Se till att jämföra olika praktiker och tänk på att du kan ha rätt till ekonomiskt stöd för att täcka en del av kostnaden.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla