Så väljer du den bästa fonden för ditt sparande – 4 tips!

Spara pengar

Här kommer du få läsa 4 stycken konkreta tips om hur du ska tänka när du köper en fond. Det första är så klart vad fonden faktiskt kostar och avkastning är en annan nyckelfaktor att tänka på när du väljer en fond.

En annan faktor är risk, eller hur mycket pengar du är villig att förlora. Jag har sammanställt en lista med fyra viktiga överväganden att tänka på när du väljer fonder:

Tips: Vi brukar rekommendera att man är aktiv på nätet och följer sidor som https://bastafonderna.nu för att hålla sig uppdaterad med dagsfärsk information!

1. Det finns en risk.

1. Det finns en risk.

Enligt min åsikt, ju mer investeringsexpertis individer har, desto mer fokuserar de på hur mycket pengar de är villiga att förlora snarare än hur mycket pengar de kan vinna.

Börjar med frågan, “Hur mycket pengar kan jag förlora och ändå sova gott på natten?” är ett smart ställe att börja. Om ditt svar är en liten summa pengar kan du till exempel överväga att lägga mer av dina pengar i räntefonder.

2. Hur stor blir avkastningen?

2. Hur stor blir avkastningen?

Det kan vara svårt att veta vilken fond som kommer ge bäst avkastning i framtiden, detta beror på en mängd olika faktorer, men generellt sett är mer risk lika med högre avkastning och vice versa.

Räntefonder, breda regionala fonder och globala fonder, för att nämna några exempel, har en lägre risk än småföretagsfonder, industrifonder (t.ex. läkemedelsfonder) och tillväxtmarknadsfonder. Jag har redan diskuterat skillnaderna i avkastning mellan indexfonder och aktivt förvaltade fonder i tidigare blogginlägg.

3. Vad kostar fonden?

Man ska såklart inte endast fokusera på kostnaden av fonden men du vill fortfarande känna att du gör ett klipp. Det är omöjligt att förutsäga vilka fonder som kommer att ge bäst avkastning i framtiden, men att titta på avgiften kommer åtminstone att ge dig en uppfattning om vad du kommer att behöva spendera.

Indexfonder och räntefonder har lägre avgifter, vilket de borde ha eftersom chansen till överavkastning är begränsad; indexfondernas avkastning imiterar marknaden, medan räntefondernas avkastning är låg eftersom den har låg risk.

4. Hållbara fonder

4. Hållbara fonder

Ju större summa pengar som investeras i en hållbar fond, desto större förmåga har fonden att påverka de företag som den investerar i.

Advokat arbete kan utföras på en mängd olika sätt, som att fonden kontaktar företag och driver problem som anti-korruptions förfaranden eller miljöhänsyn.

Hållbara investeringar, å andra sidan, kan göras på en mängd olika sätt. Som ett resultat av detta är det en bra idé att slå upp fondens hållbarhetsstrategi i investerings fokus eller Hållbarhets profilen. Kajsa Brundins blogg har mycket nyttig information för alla som är intresserade av hållbara investeringar.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla